Rostad blomkålsgryta med curry

Enkelt recept på mättande gryta med blomkål, majs och kokosmjölk.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 800 g blomkål
  • 2 msk olivolja
  • salt - peppar
  • 1 burk majskorn - 400 g, avrunnen

Grytbas

  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk currypulver
  • 2 msk garam masala
  • 1 msk spiskummin
  • 3 msk smör och rapsolja
  • 1 tsk ingefära - finriven
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk kokosmjölk - 400 ml
  • 2,5 dl grönsaksbuljong - på tärning

Till servering och garnering

  • kokosströssel - banan- och solrosfröströssel
  • korianderblad

Gör så här

  1. Gör kokos-, banan- och solrosfröströssel av torkad banan, kokosflingor och solrosfrö.

  2. Sätt ugnen på 225 grader.

  3. Ansa blomkålen och dela den i buketter.

  4. Lägg buketterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter, rör om efter halva tillagningstiden.

  5. Fräs currypulver, garam masala och spiskummin i smör & rapsoljan i en gryta ca 1 minut. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fräs under omrörning ca 3 minuter. Rör i tomatpurén och fräs ca 1 minut. Häll i kokosmjölken och buljongen. Koka upp och sjud grytbasen ca 10 minuter. Smaka av.

  6. Blanda i majs. Vänd ner den rostade blomkålen. Koka upp grytan och sjud den ytterligare ca 3 minuter eller tills allt är genomvarmt. Smaka av med salt.

  7. Garnera med korianderblad. Servera med strösslet.

Vad tyckte du om receptet?

TIPS! Majskornen kan bytas ut mot kokta kikärter, bönor eller linser.

ANNONS: Recept ur ”Grytor – från lättlagat till lyx” av Lena Söderström. (extern länk)

Recept från Mitt kök