Rosmarinbröd med parmesan

Rosmarinbröd med parmesan är lyxigt och gott. Här serveras det med en gratinerad kräm på kronärtskocka.

Sophie Berlin
Rosmarinbröd med parmesan
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 dl parmesan - finriven
  • 1 msk rosmarin - hackad
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 dl yoghurt - naturell
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 4 dl durumvetemjöl - (260 g) + 0,5 dl till utbakning

Pensling

  • 1 msk olivolja

Garnering

  • rosmarin
  • flingsalt

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt socker och låt blandningen stå ca 20 min, tills det börjar bubbla.

  2. Rör ner parmesan, rosmarin, salt, 2 msk olja, yoghurt och ägg i jästblandningen. Arbeta ner de båda mjölsorterna, lite i taget, för hand eller med en degblandare. Arbeta degen ca 5 min i bunken. Pensla degen med 1 msk olja. Täck med bakduk och låt degen jäsa ca 1 timme.

  3. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Dela den i åtta lika delar. Kavla ut varje del till ovala, platta bröd, ca 4 × 15 cm, och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper. Jäs utan bakduk ca 20 min. Sätt ugnen på 250°.

  4. Grädda bröden mitt i ugnen ca 10 min. Pensla med olja och strö över rosmarin och salt. Låt bröden svalna på galler innan de serveras ljumna.

Vad tyckte du om receptet?