Rosmarinbröd med parmesan

Rosmarinbröd med parmesan är lyxigt och gott. Här serveras det med en gratinerad kräm på kronärtskocka.
Sophie Berlin
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 dl parmesan - finriven
  • 1 msk rosmarin - hackad
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 dl yoghurt - naturell
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 4 dl durumvetemjöl - (260 g) + 0,5 dl till utbakning

Pensling

  • 1 msk olivolja

Garnering

  • rosmarin
  • flingsalt

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt socker och låt blandningen stå ca 20 min, tills det börjar bubbla.

  2. Rör ner parmesan, rosmarin, salt, 2 msk olja, yoghurt och ägg i jästblandningen. Arbeta ner de båda mjölsorterna, lite i taget, för hand eller med en degblandare. Arbeta degen ca 5 min i bunken. Pensla degen med 1 msk olja. Täck med bakduk och låt degen jäsa ca 1 timme.

  3. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Dela den i åtta lika delar. Kavla ut varje del till ovala, platta bröd, ca 4 × 15 cm, och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper. Jäs utan bakduk ca 20 min. Sätt ugnen på 250°.

  4. Grädda bröden mitt i ugnen ca 10 min. Pensla med olja och strö över rosmarin och salt. Låt bröden svalna på galler innan de serveras ljumna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!