Rosépeppar- och äppelsill och -aubergine

Rosépeppar- och äppelsill och -aubergine passar till jul. Det blir två sorters sill av receptet. En vanlig inlagd, och en för veganer. Rosépeppar är inte släkt med vanlig peppar utan i stället med mango, pistaschmandel och cashewnöt. Den har ändå ett visst sting och ger sill och aubergine en mild, fin pepparsmak och ett vackert rosa utseende.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill - (420 g)
  • 1 aubergine - (ca 300 g)
  • 1 äpple - syrligt, rött
  • 1 rödlök
  • 1 msk rosépeppar

Lag

  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Gör så här

  1. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp så att sockret löses upp. Låt lagen kallna.

  2. Spola av sillen med kallt vatten och torka den på hushållspapper. Skär sillen i bitar.

  3. Skär auberginen i stavar, lika stora som sillbitarna. Förväll dem i saltat vatten ca 5 min. Låt rinna av och svalna.

  4. Kärna ur och skär äpplet i tärningar. Skala och tärna löken. Varva sill med hälften av äpplet, löken och rosépepparn i en burk och varva aubergine med resten av äpplet, löken och pepparn i en annan burk. Häll lag i båda burkarna. Ställ burkarna i kylen och låt stå 2 dygn före servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!