Rosa pavlova med grädde och jordgubbar

Vacker pavlova med smak av somriga jordgubbar. Tips: När du gräddar marängerna, sätt en extra plåt i mitten av ugnen, så skyddas marängerna från övervärmen och de behåller sin rosa färg under gräddningen.

Lena Söderström
Rosa pavlova med grädde och jordgubbar
Foto: Eva Hildén Smith

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 3,75 dl strösocker
  • 1 tsk karamellfärg - cirka, röd

Fyllning

  • 4 dl vispgrädde
  • 0,5 l jordgubbar - rensade

Till garnering

  • myntakvistar
  • florsocker

Jordgubbssirap

  • 3 - 4 dl jordgubbar - rensade, skivade
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker - kan uteslutas

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum, använd elvisp. Tillsätt 2 dl av sockret och vispa 1 minut. Vispa i resten av sockret, 2 msk i taget. Tillsätt karamellfärg och vispa till jämnrosa marängsmet.

  2. Klä en plåt med bakplåtspapper. Klicka ut 2/3 delar av marängsmeten till en rund botten, cirka 22 cm i diameter, bred ut marängen så att det formas en högre kant runtom. Lägg ut resten av marängsmeten i teskedstora klickar på samma plåt.

  3. Sätt plåten på nedersta falsen i ugnen och grädda marängerna cirka 60 minuter. Stäng av ugnen och låt marängen kallna.

  4. Jordgubbssirap: Blanda jordgubbar, strösocker och vaniljsocker i en liten kastrull eller värmetålig skål. Täck med plastfolie. Ställ kastrullen eller skålen i vattenbad.

  5. Låt stå på svag värme cirka 30 minuter (fyll på mer vatten i vattenbadet efter halva tiden om det behövs). Sila.

  6. Vispa grädden. Dela jordgubbar. Lägg marängbotten på ett fat. Varva i minimaränger, vispad grädde och jordgubbar. Garnera med myntan. Sikta över florsockret och servera genast med jordgubbsirap vid sidan om.

Vad tyckte du om receptet?

Vacker pavlova med smak av somriga jordgubbar. Tips: När du gräddar marängerna, sätt en extra plåt i mitten av ugnen, så skyddas marängerna från övervärmen och de behåller sin rosa färg under gräddningen.

Recept från Mitt kök