Rosa ostsmörgåstårta
I ugn: 1 timme
Aktiv tid c:a 1 timme
Rosa ostsmörgåstårta är godast i små bitar till ett glas svalt öl.
Ingredienser
-
2 dl
valnötter
-
4,5 dl
filmjölk
-
1 dl
sirap
- mörk
-
3 dl
vetemjöl
- (180 g)
-
3 dl
rågmjöl
- fint (150 g)
-
3 dl
solrosfrön
-
1,5 dl
pumpakärnor
-
1 dl
havregryn
-
1,5 tsk
bakpulver
-
1,5 tsk
bikarbonat
-
1,5 tsk
salt
Chèvrefyllning
-
200 g
chèvreost
-
2 dl
crème fraiche
Blåmögelostfyllning och topping
-
400 g
blåmögelost
- t ex bleu d `auvergne
-
600 g
färskost
- naturell
Garnering
-
200 g
blåmögelost
-
1
päron
-
2
fikon
-
50 g
vindruvor
- blå eller röda
-
0,5 dl
valnötter
-
0,5 dl
blåbär
-
radichiosallad
- rosésallad eller rosa endiv
-
shisokrasse
- eller oxalis
-
1 dl
solroskärnor
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200°. Lägg ett tillklippt bakplåtspapper i botten på 2 formar med löstagbar kant, en 22 cm i diameter och en 15 cm i diameter. Hacka valnötterna. Blanda filmjölk och sirap. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en smet. Fördela smeten i de båda formarna.
-
Grädda bröden längst ner i ugnen, den lilla formen ca 50 min och den stora ca 1 timme, kontrollera med en sticka att de är gräddade helt igenom. Täck eventuellt bröden med bakplåtspapper om de ser ut att få för mycket färg. Låt bröden stå kvar i formarna ca 5 min innan de tas ur och får kallna på galler.
-
Skär varje bröd i 3 bottnar.
-
Chèvrefyllning: Riv chèvreosten och mixa ihop den med crème fraiche. Bred fyllningen på de understa brödskivorna. Lägg på mittenbrödskivorna.
-
Blåmögelostfyllning: Riv osten och mixa den med färskost. Bred fyllningen på brödskivorna och lägg på de översta skivorna. Ställ den lilla tårtan på den större. Bred fyllningen på och runtom tårtorna.
-
Garnering: Skär osten i skivor. Skär päron och fikon i klyftor. Garnera tårtan med ost, frukt, nötter, bär och sallad. Lägg solroskärnor längst kanterna på båda våningarna.