Rökt soja
Tillagning: 3 dygn
Aktiv tid c:a 3 dygn och 45 minuter
Recept på rökt soja. Ju mörkare svampar man använder, desto mörkare färg får sojan. Använd den som smaksättare i såser och rätter med svamp och mörkt kött.
Ingredienser
-
1 l
svamp
- t ex skogschampinjoner, kantareller eller karl-johanssvamp
-
2 msk
salt
- jodfritt
Gör så här
-
Rensa och ansa svampen. Rök svampen i en Abu-rök: Lägg alspån i botten och lägg svamparna på gallret. Sätt röken antingen på spisen eller på en grill. Värm tills det bildas rök i lådan. Det brukar vara lagom med ca 5 min. Ju längre man röker, desto starkare röksmak blir det.
-
Ta röken från värmen och låt svampen kallna.
-
Skär svampen i cm-stora bitar och varva med saltet i en väl rengjord glasburk.
-
Låt burken stå i rumstemperatur 3 dygn, vänd den ett par gånger under tiden så att allt blandas väl.
-
Låt svampen rinna av ca 2 timmar, pressa ut den sista vätskan lätt med en sked.
-
Koka upp spadet. Skumma av och fyll upp på en rengjord liten flaska.