Rödkålsgravad lax med fänkål, kålrabbi och pepparrotsmajonnäs

Recept på rödkålsgravad lax med fänkål, kålrabbi och pepparrotsmajonnäs. Pepparrotsmajonnäs går snabbt att göra med färdig majonnäs. Men du kan naturligtvis göra egen!
Elisabeth Johansson

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé - färsk, som varit fryst 3 dygn
  • 0,5 tsk fänkålsfrön - hela
  • 4 msk strösocker
  • 3 msk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - krossad
  • 100 g rödkål

Pepparrotsmajonnäs

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 msk pepparrot - riven

Fänkålssallad

  • 1 fänkålsstånd
  • 1 kålrabbi
  • 1 äpple
  • 0,5 citron
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 4 dillkvistar

Tillbehör

  • limeklyftor
  • kålskott
  • pepparrot - riven

Gör så här

  1. Lägg laxen på en plåt eller ett fat. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Blanda fänkål, socker, salt och peppar.

  2. Strö blandningen över laxen och lite under. Finstrimla rödkålen och bred den över laxen. Täck med plastfolie och ställ laxen i kylen ca 2 dygn. Vänd den efter halva tiden.

  3. Majonnäs: Blanda majonnäs och pepparrot.

  4. Fänkål: Hyvla fänkålen tunt. Skala och hyvla kålrabbin. Skala, kärna ur och hyvla äpplet tunt. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda citronskal och -saft, olja, honung och salt. Häll dressingen över grönsaker och äpple. Lägg på dillkvistar.

  5. Ta bort rödkålen från laxen och skär laxen i tunna skivor. Servera med fänkålssallad och pepparrotsmajo. Garnera med limeklyfta, kålskott och riven pepparrot.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!