Röding med vit sparris och Sandefjordssås med gräslök

Röding med vit sparris och Sandefjordssås med gräslök är festlig och god fredagsmat. Låt skinnet vara kvar på fisken när den steks. Det ser fint ut, och skinnet är lätt att lyfta bort. Såsen är baserad på en norsk klassiker, så kallat Sandefjordssmör. Den är mycket enkel att laga och får gärna ha ett visst sting i syran, perfekt till både fisk och sparris.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4 rödingfiléer - med skinn (à 150 g)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk smör

Sparris

  • 400 g sparris - vit
  • 2 l vatten
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk salt

Sandefjordssås

  • 75 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk citron - pressad
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl gräslök - finskuren

Garnering

  • 50 g forellrom
  • gräslöksblommor

Tillbehör

  • 800 g färskpotatis

Gör så här

  1. Koka potatisen. Skala sparrisen.

  2. Koka upp vattnet med citronsaft, socker och salt. Lägg i sparrisen och sjud tills den är mjuk, 10–15 min. Låt sparrisen ligga kvar i kokvattnet.

  3. Sås: Bryn smöret på medelvärme ca 5 min. Häll upp smöret och låt det svalna. Koka upp grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 5 min. Tillsätt citronsaft och senap. Vispa ner smöret, lite i taget, till en slät sås. Blanda ner salt och gräslök.

  4. Krydda fiskfiléerna med salt och peppar. Stek dem i smör, först på skinnsidan, ca 3 min på varje sida.

  5. Servera fisken med sparris, sås och potatis. Garnera med forellrom och gräslöksblommor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!