Röding med smörstekt svartrot, gräddkokt kål och trattkantareller

Recept på röding med smörstekt svartrot, gräddkokt kål och trattkantareller. Svartrötter skalas under kallt vatten och läggs i citronvatten för att inte mörkna.

Röding med smörstekt svartrot, gräddkokt kål och trattkantareller
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 rödingfiléer - (à 150 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gräddkokt spetskål

  • 200 g spetskål
  • 200 g grönkål
  • 1 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Svartrötter

  • 400 g svartrötter
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Svamp

  • 300 g trattkantareller
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt

Garnering

  • dill
  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Röding: Sätt ugnen på 175°. Putsa rödingen och smörj en plåt med olja. Salta och peppra fisken. Lägg fisken på plåten med skinnsidan uppåt. Stek mitt i ugnen ca 10 min. Dra bort skinnet före servering.

  2. Gräddkokt kål: Strimla kålen och fräs den snabbt i smör i stekpannan. Tillsätt grädden och koka ihop till simmig konsistens, ca 3 min. Blanda i citronsaften. Krydda med salt och peppar.

  3. Svartrötter: Skala svartrötterna och skär dem i bitar på snedden. Stek i smör ca 5 min. Krydda med salt och peppar.

  4. Svamp: Stek svampen i smör ca 5 min.  Krydda med salt.

  5. Servera fisken upplagd på kålen, lägg på svartrötter och svamp. Toppa med dill och vattenkrasse.

Vad tyckte du om receptet?