Rödbetstarte Tatin
I ugn: 15 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Rödbetstarte Tatin är en perfekt lunchrätt som ska ätas nygräddad och frasig.
Ingredienser
-
8
rödbetor
- små, gärna blandade med polkabetor
-
2 msk
smör
-
2 msk
honung
-
2 msk
balsamvinäger
-
5 kvistar
timjan
-
1 tsk
flingsalt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
-
100 g
getost
- utan skal
-
1 rulle
smördeg
- färsk (250 g)
Pensling
-
1
ägg
Topping
-
5
myntakvistar
-
50 g
getost
-
0,5 dl
valnötter
-
1 msk
honung
Tillbehör
-
sallad
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200°. Skala rödbetorna och skär dem i 8 klyftor vardera. Fräs rödbetorna i smör i en stekpanna 2–3 min på medelvärme, rör då och då. Häll på honung och vinäger och tillsätt timjankvistar. Krydda med salt och peppar och låt fräsa ytterligare ca 1 minut. Ta pannan från värmen och låt svalna. Smula över getosten.
-
Lägg smördegsarket ovanpå rödbetsfräset och skär till det så att det passar som ett lock i pannan. Nyp fast i kanterna och pensla locket med uppvispat ägg.
-
Grädda mitt i ugnen ca 15 min tills degen har fått färg och puffat upp.
-
Låt vila ca 5 min och stjälp sedan upp den uppochned på ett fat. Ta bort pannan, och garnera med mynta, smulad getost och krossade valnötter. Ringla över honung och servera med sallad.