Rödbetsspagetti med grönkålspesto & hälsochips

Bjud på en färgsprakande rätt med spagetti av rödbetor och grönkålspesto. Rödbetor har dessutom en blodtryckssänkande effekt, vilket gör detta till en perfekt rätt för dig som upptäckt dash-dieten!
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Grönskålspesto

  • 2 stora grönkålsblad
  • 1 - 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk valnötter
  • 3 msk olivolja
  • 1 - 2 msk ost - finriven mager, 17 % fetthalt

Grönkålschips

  • 8 grönkålsblad
  • 1 tsk olivolja - salt

Rödbetsspagetti

  • 4 stora rödbetor
  • 70 g babyspenat
  • 50 g chévre
  • 1 dl valnötter

Tillbehör

  • 4 surdegsknäcke
  • 8 tsk cream cheese

Gör så här

  1. Grönkålspesto: Ansa och skär bort stockarna på grönkålen. Riv bladen i mindre bitar.

  2. Mixa grönkålen, vitlöken och valnötterna. Blanda i oljan och vänd i osten.

  3. Grönkålschips: Sätt ugnen på 160 grader.

  4. Skär bort stockarna på grönkålen.

  5. Riv bladen i stora bitar och lägg på en plåt.

  6. Ringla olja och salt över bladen och rosta dem mitt i ugnen i cirka 10–15 minuter.

  7. Vänd bladen efter halva tiden och håll koll mot slutet. De ska vara mörkgröna och torkade när de är färdiga.

  8. Rödbetsspagetti: Skala och skölj betorna noggrant. Svarva dem i en grönsaks­ svarv.

  9. Koka upp lättsaltat vatten.

  10. Lägg i rödbetorna och låt dem koka ett par minuter. De ska fortfarande kännas spänstiga.

  11. Lägg upp spenaten i djupa tallrikar eller i en skål.

  12. Vänd rödbetsspagettin i kålpeston och lägg på tallriken.

  13. Strö över getosten och valnötterna. Smula lite av kål­ chipsen och strö över.

  14. Servering: Resten av chipsen lägger du upp i en skål och låter gästerna förse sig själva.

  15. Servera rätten med var sin skiva surdegsknäcke med cream cheese.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök