Rödbetssoppa med smetana och saltgurka

Den ryska rödbetssoppan i en vegetarisk variant. Den friska smetanan är klassisk att klicka i soppan, och saltgurka ger en lika spännande som god smakbrytning – den blir verkligen pricken över i.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500 g rödbetor
  • 1 morot
  • 1 klyfta vitkål - ca 250 g
  • 250 g fast potatis
  • 2 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör
  • 1,6 l vatten
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 3 lagerblad
  • 2 msk rödvinsvinäger - eller vitvinsvinäger
  • salt
  • peppar - nymald

Till servering

  • persilja
  • smetana - eller gräddfil
  • saltgurka

Gör så här

  1. Skala och grovriv rödbetor och morot. Lägg undan ungefär 1 dl av rödbetsrivet, det ska användas på slutet.

  2. Strimla vitkålen. Skala och skär potatisen i bitar. Skala och hacka lök och vitlök.

  3. Fräs alla grönsaker, utom den lilla mängden rödbeta, i smör i en gryta, cirka 10 minuter.

  4. Häll på buljong och lägg i lagerblad. Koka under lock cirka 30 minuter.

  5. Blanda i den kvarstående rödbetan i soppan strax innan den är färdig. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

  6. Strö över hackad persilja och servera med en klick smetana och skivad saltgurka.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling: Caroline Hofberg (@carolineikoket) Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!