Rödbetssallad – klassiskt recept på krämig sallad

Recept på klassisk rödbetssallad med rödbetor, äpple, gräddfil och och majonnäs, perfekt att servera på julbordet. Rödbetssalladen får extra syra från citron.

Det är enkelt och energismart att baka rödbetorna i ugnen samtidigt som du ändå lagar något annat.

Rödbetssallad – klassiskt recept på krämig sallad
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g rödbetor
  • 1 äpple - stort, rött
  • 2 msk kapris
  • 2 dl gräddfil
  • 3 msk majonnäs
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 1 dl rödbetsgroddar - eller andra groddar
  • 2 tsk sesamfrön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Borsta rödbetorna. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 1 timme tills de är mjuka. Ta ut och låt svalna.

  2. Skala betorna och tärna dem i små tärningar. Kärna ur och tärna äpplet. Hacka kaprisen.

  3. Blanda gräddfil, majonnäs och citronsaft. Krydda med salt och peppar. Blanda i rödbetor, äpple och kapris. Låt gärna salladen stå en stund innan den läggs upp. Blanda om ordentligt så att den blir jämnt rosa. Garnera med groddar och sesamfrö.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: Recept på snabblagad Janssons frestelse gjord på pommes frites 

Läs också: Recept på gravad lax