Rödbetsrårakor med sillig gubbröra

Rödbetans lite söta smak ger rårakorna både mer smak och färg. Och ger en fin smakbrytning till den salta sillröran med forellrom.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 200 g rödbetor
  • 500 g mjölig potatis
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar - nymald
  • smör - till stekning

Sillig gubbröra

  • 0,5 burk löksill - inlagd, à 240 g
  • 2 ägg - hårdkokta
  • 2 msk rödlök - hackad
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk crème fraiche
  • 2 msk dill - hackad
  • 25 g forellrom
  • salt
  • vitpeppar - nymald

Till servering

  • forellrom
  • gräslök - hackad

Gör så här

  1. Sillig grubbröra: Låt sillen rinna av och skär den i små bitar. Skala och hacka äggen. Blanda alla ingredienser, vänd sist ner romen. Smaka av med salt och peppar.

  2. Rårakor: Skala och grovriv rödbetor och potatis. Blanda med salt och peppar i en bunke. Häll över i en sil och pressa ur vätskan.

  3. Hetta upp en stekpannna och lägg i en klick smör. Lägg små högar av ”rivet” i pannan. Tryck dem platta med en stekspade.

  4. Stek till frasiga rårakor på båda sidor.

  5. Toppa rårakorna med en klick gubbröra, lite extra forellrom och hackad gräslök.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök