Rödbetskaka med choklad

En mjuk, smakrik och saftig kaka, fri från både gluten och socker. Det är viktigt att man skalar och tvättar rödbetorna ordentligt innan man river ner dem i smeten.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 0,75 dl honung
  • 0,75 dl kokossocker
  • 4 dl glutenfri mjölmix - till exempel Lailas mjölmix, eller blanda själv
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 msk kakao
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl rapsolja
  • 3 dl rödbetor - finrivna
  • 75 g mörk choklad - sockerfri, grovt hackad
  • 4 msk pumpakärnor
  • smör - till formen
  • glutenfritt ströbröd - till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 1 ½–2 liter.

  3. Vispa upp ägg, honung och kokossocker till ett fluffigt skum.

  4. Blanda de torra ingredienserna.

  5. Vänd i de torra ingredienserna i äggvispet, växelvis med oljan och rödbetorna. Vänd sist i chokladen.

  6. Häll smeten i sockerkaksformen och strö över pumpa­ kärnorna.

  7. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 35–40 minuter. Låt kakan vila i formen i 5 minuter. Vänd sedan upp den på ett fat och låt den svalna under formen. Skär upp i bitar.

Vad tyckte du om receptet?

Här hittar du recept på en glutenfri mjölmix.

Recept från Mitt kök