Rödbetsgravad röding med gurkyoghurt

Fisken får en läckert röd färg när den gravas tillsammans med rödbetor.
Rödbetsgravad röding med gurkyoghurt
Rödbetsgravad röding med gurkyoghurt Foto: Per Ranung

Rödbetsgravad röding

  • 1 rödingfilé - med skinn, (250 g), som varit fryst ca 3 dygn
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm svartpeppar - krossad
  • 1 liten rödbeta
  • 1 msk dill - hackad

Gurkyoghurt

  • 0,5 gurka
  • 1 krm salt
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Surdegscrostini

  • 12 skivor surdegsbröd
  • 2 msk rapsolja

Tillbehör

  • 20 babyspenatblad
  • 25 g löjrom
  • dill

Gör så här

  1. Skär rödingfilén i två bitar. Blanda salt, socker och peppar. Strö lite av blandningen i bottnen på en form. Lägg i den ena biten röding med skinnsidan nedåt och strö över resten av salt- och sockerblandningen.

  2. Skala rödbetan under rinnande kallt vatten. Riv rödbetan och strö den och dillen över rödingfilén. Lägg på den andra rödingbiten och tryck till.

  3. Täck rödingen med plastfolie och låt stå i kylen ca 12 timmar. Vänd filéerna och låt grava ytterligare 1 dygn. Skrapa bort rödbeta och dill och skär filén i tunna skivor.

  4. Gurkyoghurt: Skala och kärna ur gurkan. Riv den grovt och lägg i ett durkslag eller i en sil. Salta och låt rinna av 1 timme.

  5. Pressa vattnet ur gurkan. Blanda gurka, yoghurt, pressad vitlök och peppar.

  6. Crostini: Sätt ugnen på 200 grader. Skär brödskivorna i mindre bitar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och pensla med olja. Rosta mitt i ugnen 4–5 min. Ta ut och låt kallna.

  7. Lägg spenatblad, röding och gurkyoghurt på crostinin. Toppa med löjrom och dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!