Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Rödbetsgratäng – recept

Servera den läckra rödbetsgratängen som tillbehör eller som huvudrätt, gärna i sällskap med krämig spetskålsgratäng, se recept nedan. Får du inte tag i olika sorters betor, går det bra att använda en sort.

Lena Söderström
Rödbetsgratäng – recept
Rödbetsgratäng – recept
Rödbetsgratäng – recept
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 4 potatisar
  • 1 rödlök
  • 4 - 5 msk olivolja
  • 4 rödbetor - kokta
  • 4 gulbetor - kokta
  • 3 dl grönsaksbuljong - från tärning
  • 1 rosmarinkvist - plockade blad
  • flingsalt
  • 3 dl tjock yoghurt
  • 1 - 2 vitlöksklyftor - pressade
  • 2 msk valnötskärnor - hackade

Gör så här

  1. Skala potatisen och löken och skär dem i tunna skivor, använd gärna mandolin.

  2. Fräs potatis och lök, var för sig i 3-4 msk olja, potatisen 10 minuter, löken 3-5 minuter. Låt svalna.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva betorna.

  4. Lägg potatis, betor och lök, omlott, i en gratängform. Ringla över buljongen, lägg på rosmarinblad och sätt formen i mitten av ugnen ca 25 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Ringla över resten av oljan och gratinera ytterligare ca 5 minuter.

  5. Smula över flingsalt. Servera gratängen med yoghurten, blandad med vitlök och valnötter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

 

Recept från Mitt kök