Rödbetsgratäng – recept

Servera den läckra rödbetsgratängen som tillbehör eller som huvudrätt, gärna i sällskap med krämig spetskålsgratäng, se recept nedan. Får du inte tag i olika sorters betor, går det bra att använda en sort.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 4 potatisar
  • 1 rödlök
  • 4 - 5 msk olivolja
  • 4 rödbetor - kokta
  • 4 gulbetor - kokta
  • 3 dl grönsaksbuljong - från tärning
  • 1 rosmarinkvist - plockade blad
  • flingsalt
  • 3 dl tjock yoghurt
  • 1 - 2 vitlöksklyftor - pressade
  • 2 msk valnötskärnor - hackade

Gör så här

  1. Skala potatisen och löken och skär dem i tunna skivor, använd gärna mandolin.

  2. Fräs potatis och lök, var för sig i 3-4 msk olja, potatisen 10 minuter, löken 3-5 minuter. Låt svalna.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva betorna.

  4. Lägg potatis, betor och lök, omlott, i en gratängform. Ringla över buljongen, lägg på rosmarinblad och sätt formen i mitten av ugnen ca 25 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Ringla över resten av oljan och gratinera ytterligare ca 5 minuter.

  5. Smula över flingsalt. Servera gratängen med yoghurten, blandad med vitlök och valnötter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på gratäng med rostad spetskål

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!