Rödbetsflarn på smördeg

Färska nyskördade rödbetor är en härlig primör och blir fantastisk topping på en frasig smördegsbotten. Jag brukar välja betor i olika färger och sorter. Särskilt förtjust är jag i de gula betorna som smakar sommar och sol!
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1 förp smördeg - färsk
  • 1 äggula

Topping

  • 500 g betor - gärna i olika färger (till exempel 1 röd, 3 gula och 2 polkabetor)
  • 250 g tjock yoghurt - på burk
  • 125 g getost - utan skal
  • 2 - 3 msk olivolja
  • salt

Till garnering

  • 2 msk honung - flytande
  • 3 msk pinjenötter - rostade
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • färska örter

Gör så här

  1. Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten, cirka 30 minuter. Häll av och gnid av skalet under rinnande vatten. Låt kallna.

  2. Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen tillsammans med papperet på en plåt med bakplåtspapper. Sporra en cirka 1 ½ centimeter bred kant runtom smördegen. Nagga degen med en gaffel och pensla med gulan. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter eller tills den fått fin färg. Låt kallna.

  3. Skär betorna i tunna skivor. Klappa de röda rödbetorna med hushållspapper, så att de färger inte av sig lika mycket. Blanda de röda rödbetorna med 1 msk av oljan, salta.

  4. Blanda de gula och polkabetor med resten av oljan. Salta.

  5. Bred ut yoghurten över smördegen, spara kanterna. Toppa med smulad getost. Lägg på rödbetskivorna. Ringla över honungen. Peppra. Garnera med smulat

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök