Rispappersrullar med lax

Recept på rispappersrullar med lax. Rullarna kan göras klara i förväg och serveras, eller ställ fram alla råvaror och låt var och en fylla sina egna rullar, bara att välja. De är lika goda på bägge sätten.
Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 12 rispapper - (21 cm i diameter)
  • 180 laxloin - sashimilax, t ex Fröyalax
  • 1 gurka
  • 12 gröna sparrisar
  • 3 morötter - späda
  • 6 salladslökar
  • 1 avokado
  • 1 msk saft från citron
  • 1 kruka koriander

Sås:

  • 125 g salta jordnötter
  • 1,5 röd chili - t ex spansk peppar
  • 4,5 msk vatten
  • 3 msk japansk soja
  • 1,5 msk ingefära - färsk, riven
  • 1,5 msk saft av pressad lime

Garnering:

  • koriander
  • limeklyftor

Gör så här

  1. Skiva laxen tunt. Halvera gurkan på längden och gröp ut kärnorna med en sked. Skär gurkan i tunna stavar. Skala morötterna och skär dem i tunna stavar.

  2. Bryt av den nedersta biten på sparrisen och koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 min. Spola av den i kallt vatten och låt rinna av. Klyv sparrisen på längden och skär den sedan i lika långa bitar som gurka och morötter.

  3. Ansa och skiva salladslöken. Halvera, kärna ur och skiva avokadon. Droppa över citronsaft.

  4. Sås: Kärna ur och finhacka chilin. Mixa alla ingredienser till såsen i en liten mixer eller med mixerstav. Späd eventuellt såsen med mer vatten om den blir för tjock.

  5. Doppa rispappren i vatten, ett i taget, 15 sekunder tills de känns mjuka. Låt rinna av på en handduk. Lägg ut rispappren på en skär-bräda. Lägg på grönsaker, lax och koriander och vik ihop enligt anvisning på förpackningen. Servera rullarna med sås och garnera med koriander och limeklyftor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!