Risotto med svamp och västerbottensost

Recept på snabblagad risotto med svamp och ost. Det blir en god krämig risotto även om du inte späder efter hand med buljong utan häller i allt från början. Om du tycker att risotton blir för tjock kan den spädas i efterhand med vatten.

Risotto med svamp och västerbottensost
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g svamp - färsk, t ex kantareller eller annan blandsvamp
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 dl arborioris - eller carnaroliris
  • 1 dl citron - pressad
  • 2 svampbuljongtärningar
  • 100 g västerbottensost - riven + 50 g till servering
  • 1 kruka persilja
  • sallad - gärna rucola
  • olivolja
  • salt
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Ansa och skär svampen i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.  Fräs svamp och vitlök i 1 msk olja i en kastrull tills all vätska kokat in. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Ta upp lite svamp och spara till garnering.

  2. Tillsätt riset och citronsaften. Smula ner buljongtärningarna. Häll i 8 dl vatten. Låt koka på svag värme under lock ca 20 min, rör om två gånger under tiden.

  3. Hacka persiljan. Blanda ner persilja och 100 g ost i risotton. Servera risotton genast garnerad med svamp och 50 g ost.  Pepprig rucola är gott till.

Vad tyckte du om receptet?

Stylist: Petra Lindstrand

Sugen på mer god risotto? Spana in dessa goda recept!

Läs mer: Recept på stjärnkockarnas bästa köttfärssås

Läs mer: Recept på klassisk lasagne