Risotto med spetskål och kantareller

Recept på risotto med spetskål och kantareller. Svensk-italiensk smakkombination med risotto, kantareller och dill. 

Risotto med spetskål och kantareller
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 dl risottoris - t ex avorio
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör - + 2 msk
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 7 dl vatten
  • 1,5 grönsaksbuljongstärning
  • 0,5 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 300 g kantareller
  • 200 g spetskål
  • 0,5 knippa dill
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 dl parmesan - riven

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Fräs lök och ris i 2 msk smör. Häll på vinet och låt det koka in. Koka upp vatten och buljongtärningar. Späd riset med buljong, några deciliter i taget, och rör tills risotton blir tjock och krämig. Krydda med 1/2 tsk salt.

  2. Ansa kantarellerna. Stek dem i 2 msk smör. Skär kålen i mindre bitar och låt den steka med kantarellerna. Grovhacka dillen och blanda ner. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar. 

  3. Blanda ner parmesanen i risotton och späd eventuellt med lite vatten så den blir krämig. Servera med kantareller och kål.

Vad tyckte du om receptet?