Risotto med kantareller

Till den här favoritrisotton med kantareller har vi använt rikligt med buljong för att få den extra krämig. 

Lena Söderström
Risotto med kantareller
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 3 msk olivolja
  • 3 dl risottoris
  • 1 l svampbuljong - tärning eller fond på flaska
  • 3 dl vitt vin - torrt
  • 100 g spenat - färsk
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl parmesan - riven

Servering

  • kantareller - stekta
  • svartpeppar
  • parmesan - riven

Gör så här

  1. Skala, finhacka och fräs löken i olivoljan i en gryta utan att den tar färg, cirka 5 minuter. Blanda i riset och fräs under omrörning i 1–2 minuter.

  2. Koka upp buljongen och vinet i en liten kastrull och späd riset med cirka 5 dl av vätskan, koka på ej för stark värme. Späd med resten av vätskan efter hand, rör om då och då. Risotton är färdig när risgrynen är nätt och jämt mjuka, efter 20–25 minuter.

  3. Fräs spenaten i rapsoljan tills den bara mjuknar, cirka 1 minut. Kyl den genast i iskallt vatten. Krama ur vätskan och hacka den.

  4. Vänd ner spenaten i risotton och låt allt bli genomvarmt. Ta grytan från värmen, rör ner den rivna osten. Fördela risotto i skålar. Toppa med nystekta kantareller, garnera med peppar och servera med extra färskriven parmesan vid sidan av.

Vad tyckte du om receptet?