Ris à la malta - klassiskt recept

Ris à la Malta gör du genom att koka grötris med mjölk. Så gott och enkelt att göra. Tillsätt den fluffiga grädden i riset när det har svalnat, komplettera med lite flor- och vaniljsocker för att få en sötare smak!

Mitt Kök
Ris à la malta - klassiskt recept
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 dl grötris
  • 4 dl vatten
  • 8 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • ev apelsin - färsk i klyftor
  • ev sylt - eller färska bär

Gör så här

  1. Koka riset med vatten och salt i en gryta ca 10 min under lock.

  2. Tillsätt mjölken och låt stå och svälla på svag värme ca 45 min under lock.

  3. Låt gröten kallna.

  4. Vispa grädden till ett fast skum, gärna med elvisp. Vänd ner grädden i den kalla gröten. Smaka av med flor- och vaniljsocker.

  5. Servera ris à la Maltan med rårörda bär eller några apelsinklyftor efter eget tycke och smak. Njut!

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: Här hittar du alla våra goda recept till jul 

Recept från Mitt kök