Ris à la Malta - Mannerström

Ris à la malta – Leif Mannerströms recept. Gudomlig ”gröt” som kan serveras med kompotter, kanderade nötter och bär. Julens godaste smaker i en krämig, knaprig dessert.
Allt om Mat
Foto: Linda Nestor

Ingredienser

  • 1,5 dl grötris
  • 3 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 kanelstång
  • 7 dl mjölk - (3%)
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk apelsinjuice - konc
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering

  • 1 blodapelsin - i klyftor
  • kanel - mald

Gör så här

  1. Koka riset med vatten, salt och kanel under lock ca 10 min.

  2. Tillsätt mjölken, koka upp, rör om och koka mycket sakta under lock ca 40 min.

  3. Tillsätt sockret och låt gröten kallna.

  4. Vispa grädden. Blanda gröten med grädde, apelsinjuice och vaniljsocker. Lägg upp och garnera med apelsinklyftor och kanel.

  5. Hinner du inte koka gröten samma dag som servering? Då kan du göra den dagen innan. Glöm inte att sätta den i kylskåpet när den är färdig. Tips! Frukostens överblivna julgröt kan också bli en annorlunda ris à la Malta med ljust eller mörkt muscovadosocker och hallonsås. Du kan använda både ljust och mörkt muscovadosocker. 

Att dricka till Ris à la Malta

Château Baulac Dodijos 2013 (4196) Frankrike, 99 kr (37,5 cl).

Sött vitt vin med intensitet och fräschör, drag av torkade aprikoser, honung och saffran. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!