Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Rimmad torskrygg med vitvinssås, ramslök och sparris

Recept på rimmad torskrygg med vitvinssås, ramslök och sparris, en perfekt rätt att laga till helgmiddag. Rimmad fisk blir jämnt saltad, fast och vit när den tillagas. Här serveras fisken med en vitvinssås smaksatt med ramslök och ångad smörslungad sparris.
Rimmad torskrygg med vitvinssås, ramslök och sparris
Rimmad torskrygg med vitvinssås, ramslök och sparris
Rimmad torskrygg med vitvinssås, ramslök och sparris
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 g torskrygg - MSC-märkt
  • 5 dl vatten
  • 2 msk salt

Sås

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl vatten
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 tsk fänkål - stött
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 fiskbuljongtärning
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena) - ev
  • 50 g ramslök - späda blad (2-3 dl)

Sparris

  • 300 g grön sparris
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör

Tillbehör

  • potatis - pressad

Gör så här

  1. Skär fisken i 4 bitar. Blanda vatten och salt och rör tills saltet lösts upp. Lägg fiskbitarna i lagen och låt stå i kyl i ca 1 tim.

  2. Sås: Skala och skiva löken. Fräs löken i smör i en kastrull i ca 2 min. Häll på grädde, vatten och vin. Tillsätt kryddor och smula ner buljongtärningen. Koka upp och sjud såsen i ca 15 min. Sila såsen och red av den med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt koka upp.

  3. Sparris: Bryt av den nedre delen på sparrisen. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg i sparrisen och sjud i ca 4 min. Häll av vattnet och tillsätt smör. Värm sparrisen i smöret i ca 1 min. Ta upp sparrisen och håll den varm.

  4. Sjud fisken i en gryta under lock med 1 dl vatten tills den är vit och fast, 58° innertemperatur.

  5. Blanda ner ramslöken i såsen och servera den direkt med fisk, sparris och pressad potatis.

Vad tyckte du om receptet?