Rimmad torsk i italiensk tomatsås

Att rimma torsken är enkelt och ger fisken en otroligt fin konsistens och god sälta. Servera den med en välsmakande italiensk tomatsås.
Petra Lindstrand
Rimmad torsk i italiensk tomatsås
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 dl salt - + 1 tsk
  • 600 g torskfilé - färsk, i portionsbitar
  • 800 g potatisar - små, gärna färskpotatis
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 selleristjälk
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 1 påse saffran - (0,5 g)
  • 0,5 msk strösocker
  • 500 ml passerade tomater - gärna Mutti
  • 2 krm nymald svartpeppar

Garnering och tillbehör

  • 1 citron - rivet skal
  • 1 kruka bladpersilja - strimlade blad
  • olivolja - av bra kvalitet
  • 1 lantbröd

Gör så här

  1. Rör ihop 1 dl salt och 1 liter kallt vatten i en bunke och låt saltet lösas upp. Lägg i torsken och låt den rimma i 20 minuter. Ta upp och håll kallt.

  2. Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba eller skala potatisen. Koka den mjuk i saltat vatten.

  3. Skala och finhacka vitlök och lök. Ansa och finstrimla sellerin.

  4. Fräs lök, vitlök och selleri i olja i cirka 10 minuter i panna på låg medelvärme. Tillsätt vinet, koka ner till hälften. Tillsätt saffran, socker, passerade tomater, 1 dl vatten, 1 tsk salt och peppar. Småkoka under lock i cirka 20 minuter.

  5. När potatisen är klar, häll bort vattnet och lägg ner potatisen i såsen. Låt de sjuda i såsen i cirka 3 minuter.

  6. Lägg fisken på en ugnssäker smord form eller plåt. Tillaga i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

  7. Fördela potatis och sås i djupa tallrikar. Lägg fisken över. Strö över rivet citronskal och persilja. Ringla över olja och servera med bröd.

Vad tyckte du om receptet?