Rimmad och grillad butterfly-kyckling med salvia och citron

Rimmad och grillad butterfly-kyckling med salvia och citron är en festlig grillrätt. Att fläka ut kycklingen likt en fjäril är ett enkelt och bra sätt att grilla en hel kyckling på och dessutom går det lite snabbare.

Petra Lindstrand
Rimmad och grillad butterfly-kyckling med salvia och citron
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 majskycklingar - à 1,2 kilo

Rimlag

  • 2 l vatten - kallt
  • 1 dl salt

Marinad

  • 1 citron
  • 1 kruka salvia
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 msk soja - japansk
  • 1 msk paprikapulver

Tillbehör

  • grillade primörer med ramslöksdressing - se recept
  • grillad vit sparris med färsklökspuré och krasse - se recept

Gör så här

  1. Blanda salt och vatten i en stor bunke och rör tills saltet lösts upp. Lägg i kycklingen och låt den ligga i rimlagen 6–8 timmar.

  2. Marinad: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär bort skalet med hjälp av en potatisskalare och ta bort det mesta av det vita. Grovstrimla skalen. Pressa ut 1 dl saft från citronen. Repa och grovhacka salvian. Skala och skiva vitlöken. Blanda samman alla ingredienser.

  3. Låt kycklingen rinna av och lägg den i en plastpåse. Häll över marinaden och massera in den i kycklingen. Förslut påsen. Marinera i kylen ca 4 timmar.

  4. Ta upp kycklingen och häll bort överflödig marinad.

  5. Lägg kycklingen med bröstsidan ner. Skär bort gumpen. Klipp bort ryggraden med en kökssax.

  6. Vänd kycklingen och gör ett snitt i bröstbenet. Lägg ut kycklingen med insidan ner. Tryck till hårt mot bröstbenet med handflatan så att kycklingen plattas ut.

  7. Grilla först skinnsidan över glöd tills skinnet fått färg, ca 10 min.

  8. Vänd kycklingen med skinnsidan upp och fortsätt grilla indirekt, (vid sidan av glöden) under lock ca 20 min. Sätt i en termometer vid låret. Kycklingen är genomstekt när temperaturen är 80°. Låt vila ca 5 min.

  9. Skär kycklingen i bitar och servera med tillbehör.

Vad tyckte du om receptet?