Rimmad och ångad torskrygg med havrerisotto, sparris och löktravspesto

Recept på rimmad torsk med havrerisotto. Torsken serveras med en läckert grön löktravspesto. Om du inte hittar löktrav kan du byta ut den mot basilika. Glasörten som garnerar rätten hittas hos fiskhandlare eller i välsorterade livsmedelsbutiker.
Monica Eisenman
Lisa Eisenman Frisk
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g torskrygg

Lag:

  • 1 l vatten
  • 1,5 msk salt
  • 4 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad

Löktravspesto:

  • 5 dl löktravsblad - eller basilika
  • 50 g pinjenötter
  • 75 g parmesanost
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Havrerisotto:

  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk rapsolja
  • 3 dl havreris
  • 0,5 dl tortt vitt vin
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 krm salt
  • 50 g parmesanost
  • 0,5 - 1 dl vispgrädde
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör:

  • 250 g grön sparris

Garnering:

  • 100 g glasört - även kallad sjökorall
  • citronskal - rivet
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Koka upp vatten, salt, pepparkorn och lagerblad till lagen. Låt kallna. Skär torsken i fyra bitar och lägg dem i lagen. Ställ fisken i kylen och låt rimma ca 30 min. Då får fisken en jämnare sälta och fastare konsistens.

  2. Löktravspesto: Skölj och grovhacka löktraven. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna så att de får fin färg. Riv osten. Mixa alla ingredienser till en grön röra med mixerstav eller i matberedare.

  3. Havrerisotto: Skala och finhacka löken. Fräs löken i olja i en gryta 2–3 min. Tillsätt havreris och häll på vatten och vin. Tillsätt buljongtärning och salt och låt sjuda under lock ca 12 min. Riv osten. Blanda ner ost och grädde i risotton och krydda med peppar. Värm ytterligare 2–3 min under omrörning tills ”risotton” har kokat ihop något.

  4. Täck botten på en kastrull med vatten och ställ en ånginsats i kastrullen. Koka upp vattnet och lägg i torsken. Ånga den tills innertemperaturen är 52°, beräkna 5–8 min beroende på fiskens tjocklek.

  5. Bryt av den nedersta träiga biten på sparrisen. Skär sparrisen i skivor men spara knoppen hel. Förväll sparrisen i kokande saltat vatten ca 30 sekunder.

  6. Fördela risotton på tallrikar tillsammans med torsken. Ringla lite av peston över risotton, servera resten vid sidan av. Toppa med sparris och havskorall. Strö över citronskal och peppar.

Havrerisotto:

  1.  

Gör så här

Gör så här

Gör så här

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!