Rimmad lax med goda tillbehör

Recept på rimmad lax med äggröra, gräddfilssås och picklad gurka. Lax är ett måste till påsk. Njut tillsammans med goda tillbehör.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1 regnbåglaxsida - eller mittbit, cirka 800 g
  • 1 msk honung
  • 3 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 kruka koriander - grovhackad

Till garnering

  • 1 lime - strimlat skal
  • 0,5 kruka koriander

GRÄDDFILSSÅS

  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl hovmästarsås - eller gravlaxsås, hemlagad eller köpt
  • 3 msk dill - eller gräslök, hackad

Äggröra

  • 3 - 4 ägg - hårdkokta , kalla
  • 2 - 3 vårlökar

Picklad gurka

  • 1 gurka
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 3 msk limesaft
  • 3 msk vit balsamvinäger
  • 0,5 dl persilja - eller koriander, hackad

Till servering

  • limeklyftor
  • gräddfilsås
  • äggröra
  • gurka - picklad

Gör så här

  1. LAXEN: Lägg laxen i en långpanna med bakplåtspapper. Gnid in den med honung. Blanda salt och socker och gnid in laxen runtom med blandningen. Låt laxen ligga i rumstemperatur i 15–20 minuter så att salt och socker börjar smälta. Fördela över koriander.

  2. Täck laxen med plastfilm och låt den rimma i kylskåp i dygn. Vänd laxen 2–3 gånger och häll av lake som bildas 2–3 gånger under gravningstiden.

  3. Lägg fisken på serveringsfat, ta bort koriandern och kasta den. Garnera med limeskal och färska korianderkvistar. Servera med tillbehören.

  4. GRÄDDFILSSÅS: Blanda gräddfil och hovmästarsås. Smaka av med salt och peppar. Rör i dill.

  5. ÄGGRÖRA: Skala och hacka äggen. Ansa och skiva löken. Blanda ägg och lök. Smaka av med salt.

  6. PICKLAD GURKA: Skär gurkan i små tärningar och blanda med salt och socker i en skål. Tillsätt limesaft och vinäger. Låt stå och marinera i cirka 20 minuter. Vänd ner persiljan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!