Rimmad lax med färsk dill & rosépeppar

Den som gillar att pyssla i köket rimmar laxen själv. Med det går också bra att använda köpt rimmad lax. Hoppa i så fall över de fyra första punkterna i receptet.
Lena Söderström
Rimmad lax med färsk dill & rosépeppar
Rimmad lax med färsk dill & rosépeppar
Rimmad lax med färsk dill & rosépeppar
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 400 g rimmad lax

Rimmad lax

  • 1,2 kg lax - cirka, (hel eller del av en laxsida) som varit fryst i minst fem dygn
  • 4 msk salt
  • 3 - 4 msk strösocker

Till servering

  • 1 dl dill - cirka färsk, finhackad
  • 1 - 2 msk rosépeppar - stött
  • 1 msk jungfruolivolja

Gör så här

  1. Filea laxen genom att skära bort ryggbenet, så att det blir benfria filéer, men låt skinnet vara kvar. Skölj hastigt filéerna och torka dem med hushållspapper.

  2. Blanda salt och socker. Gnid in filéerna med 1/3 av salt- och sockerblandningen.

  3. Lägg ihop filéerna med resten av salt- och sockerblandningen, köttsida mot köttsida, tjock del mot tunn del, och lägg dem i en stor plastpåse.

  4. Förslut och lägg paketet i en form eller på ett fat med kant. Lägg gärna på en tyngd. Fisken är färdiggravad efter 2-3 dygn. Vänd lax­paketet 2-3 gånger under gravningen. Häll bort laken efter 2 dygn, annars blir fisken för salt.

  5. Skär laxen i tunna skivor.

  6. Doppa skivorna en och en i dill och rosépeppar och lägg dem efterhand på ett serveringsfat. Droppa över jungfruoljan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök