Rimmad kolja med rostad kummin­majonnäs

Rimmad kolja med rostad kummin­majonnäs är en annorlunda rätt på julbordet. Använd gärna röksalt av märket Spice Island, som har en mild och fin röksmak. Blir det kumminmajonnäs över är den god även till den gravade ryggbiffen.
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2 koljafiléer - (ca 400 g)
  • 1 tsk röksalt

Rostad kumminmajonnäs

  • 0,5 tsk kummin
  • 1 dl majonnäs

Garnering

  • dillkvistar

Gör så här

  1. Krydda koljan på båda sidor med det röksaltet. Låt ligga i kylen ca 24 timmar.

  2. Torka av koljan. Lägg ihop ­filéerna och linda in dem hårt i plastfolie till en fast avlång rulle, ca 20 cm.

  3. Sätt ugnen på 100°. Stick en termometer genom plasten längs med fisken.

  4. Lägg fisken i en ugnssäker form och ställ mitt i ugnen 30–40 min, till 50° innertemperatur.

  5. Ta upp fisken och låt kallna i plastfolien i kylen.

  6. Majonnäs: Rosta kumminen i en torr, het stekpanna. Stöt den lätt i mortel. Låt kallna. Blanda kummin och majonnäs.

  7. Skär fiskrullen i ca 1 cm tjocka skivor genom plasten. Lossa ­därefter plasten försiktigt. Lägg ­skivorna på ett fat och klicka på majonnäs. Garnera med dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!