Rimmad gös med saffrans- och citrussmörsås och hasselbackszucchini

Rimmad gös med saffrans- och citrussmörsås och hasselbackszucchini är festlig och god fredagsmat. Den ekologiska zucchinin är oftast mindre i storlek och passar bra till denna rätt. Såsen har tydliga toner av citrus och saffran och passar så bra till den stekta gösen.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 700 g gösfilé - färsk urbenad, i portionsbitar, MSC-märkt
  • 0,75 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 4 zucchini - ekologiska (à ca 200 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 1 påse hasselnötter - rostade, hackade  (50 g)
  • 30 g parmesan - riven
  • 3 msk panko - + 1 msk
  • 2 msk kapris - små
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Saffrans- och citrussås

  • 2 apelsiner
  • 2 lime
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 msk smör - + 75 g, rumsvarmt
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 pkt saffran - (à 0,5 g)
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 2 krm salt

Garnering

  • 0,5 kruka dragon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Strö 3/4 tsk salt på fisken och låt stå 10–15 min.

  2. Skiva zucchinin tunt. Packa ihop och ställ skivorna upprätt i en smord ugnssäker form. Strö över 1/2 tsk salt.

  3. Skala och pressa vitlöksklyftan och rör ihop med smör, nötter, parmesan, 3 msk ströbröd och kapris. Fördela röran jämnt över zucchinin. Strö på 1 msk ströbröd och ringla över 1 msk olja.

  4. Tillaga zucchinin mitt i ugnen ca 30 min. Täck med aluminiumfolie när den fått fin färg.

  5. Sås: Halvera och pressa ut 2 dl saft från apelsinerna och 1/2 dl saft från limen. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör. Tillsätt citrussaft, vin, vinäger, saffran. Koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädde och salt och koka vidare ca 5 min.  Ta kastrullen åt sidan och vispa i 75 g smör i klickar. Sila bort löken och håll såsen varm.

  6. Gnid in fisken med 1 msk olja och stek den i medelvarm panna, ca 3 min på varje sida. Krydda med peppar.

  7. Lägg upp gös och zucchini på tallrikar. Ringla över såsen och garnera med dragonkvistar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!