Ribollita - toscansk grönsakssoppa

Recept på toscansk grönsakssoppa. Ribollita betyder omkokt och är i princip en minestronesoppa som värmts upp igen, ibland med lite bröd i för att den ska räcka länge. Har du en kantbit av parmesan liggandes i kylen kan den gärna få koka med i soppan. 

Petra Lindstrand
Ribollita - toscansk grönsakssoppa
Ribollita, toscansk grönsakssoppa Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 300 g morötter
  • 1 stor gul lök
  • 3 selleristjälkar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 l vatten
  • 1 burk körsbärstomater - (400 g)
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 200 g svartkål - eller grönkål eller spenat
  • 1 burk vita bönor - små (400 g)

Tillbehör

  • olivolja
  • bröd - gärna surdegslevain
  • parmesanost - riven

Gör så här

  1. Skala och skiva morötter och lök. Ansa och strimla sellerin. Skala och finhacka vitlöken.

  2. Fräs lök och grönsaker i olja i en gryta, i ca 10 min under lock. Rör då och då. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare i 2 min. Häll på vatten och tomater och låt soppan koka i 15 min.

  3. Repa kålen och grovhacka bladen. Lägg kålen i soppan och låt soppan sjuda vidare i ca 10 min.

  4. Spola av bönorna med kallt vatten och låt dem rinna av. Lägg bönorna i soppan och låt koka upp. Krydda med salt och peppar.

  5. Häll soppan i skålar. Ringla över olja. Servera med bröd och riven parmesan.

  6. Späd soppan med grönsaksbuljong om den blir för tjock.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: