Revbensspjäll med jordnötssås

Revbensspjäll med jordnötssås får en fin smak av citrongräs och vitlök. Den sötsalta blandningen av sweet chilisås och ljus soja ger extra god smak. Använder du tunna revbensspjäll räcker det med 25 minuters koktid.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 kg revbensspjäll - tjocka
  • 1,5 l vatten
  • 2 citrongräs
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 0,5 dl fisksås - asiatisk

Pensling

  • 1 dl sweet chilisås
  • 0,5 dl soja - ljus

Sås

  • 75 g jordnötter - rostade, salta + 25 g
  • 2,5 dl buljong - från köttkoket
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl kokosmjölk
  • 2 msk rårössocker
  • 2 msk soja - ljus
  • 1 msk lime - pressad
  • 1 tsk fisksås - asiatisk

Tillbehör

  • koriander

Gör så här

  1. Lägg köttet i en gryta. Häll på vattnet och låt koka upp. Skumma väl.

  2. Banka på citrongräsen med kniv-skaftet. Skala och skiva vitlöken. Skär chilin  i bitar, den behöver inte kärnas ur. Lägg citrongräs, vitlök och chili i grytan. Tillsätt fisksås. Låt sjuda under lock tills köttet är mört, ca 45 min. Låt köttet kallna i buljongen.

  3. Ta upp och skär köttet i bitar. Blanda sweet chili och soja och pensla bitarna runtom med blandningen. Grilla köttet direkt tills det fått fin färg och är genomvarmt.

  4. Sås: Mixa 75 g jordnötter med buljongen. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Fräs chili och vitlök i olja i en kastrull ca 3 min. Häll över de mixade jordnötterna och kokosmjölk. Tillsätt socker, soja, limesaft och fisksås. Låt sjuda ca 5 min.

  5. Grovhacka 25 g jordnötter och strö dem över revbensspjällen. Servera med koriander, sås och till exempel en nudelsallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!