Renskavsgryta med kantareller och lingon

Höstens goda råvaror i en klassisk renskavsgryta som är god och mustig. Riktig comfort food med kantareller, grädde och lingon.

Petra Lindstrand
Renskavsgryta med kantareller och lingon
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 pkt renskav - fryst (à 240 g)
  • 1 gul lök
  • 250 g rotselleri
  • 200 g morötter
  • 150 g kantareller - färska eller frysta
  • 2 msk smör - + 2 msk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 5 dl mellangrädde
  • 3 dl vatten
  • 4 msk konc kalvfond - eller viltfond
  • 3 msk ljus soja
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 kruka timjan
  • 0,5 dl lingon

Tillbehör

  • potatismos - eller kokt potatis
  • lingon - rårörda

Gör så här

  1. Halvtina skavet. Skala och strimla löken. Skala och tärna rotselleri och morötter. Ansa och skär svampen i mindre bitar. 

  2. Stek lök och rotfrukter i 2 msk smör i en stekpanna på hög värme i ca 5 min. Lägg lök och rotfrukter i en gryta.

  3. Bryn skav och svamp i två omgångar på högsta värme i stekpannan i 2 msk smör. Krydda med salt och peppar.

  4. Lägg kött och svamp i grytan. Häll på grädde och vatten och tillsätt fond och soja. Låt sjuda under lock i 10-15 min.

  5. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och blanda ner i grytan. Låt koka ytterligare i ca 2 min.

  6. Repa och finhacka timjanen. Rör i timjan och lingon i grytan.

  7. Servera grytan med potatismos och rårörda lingon.

Vad tyckte du om receptet?