Renytterfilé med konjakssås, sockerstekt brysselkål, enbärspotatis och picklade lingon

Renfilén är endast kryddad med salt och peppar, inget annat behövs för att lyfta den fina viltsmaken. Renfilé finns att köpa i frysdisken i välsorterade livsmedelsbutiker.
Renytterfilé med konjakssås, sockerstekt brysselkål, enbärspotatis och picklade lingon
Renytterfilé med konjakssås, sockerstekt brysselkål, enbärspotatis och picklade lingon
Renytterfilé med konjakssås, sockerstekt brysselkål, enbärspotatis och picklade lingon
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g renytterfilé
  • 2 msk smör
  • 4 timjankvistar
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Sås

  • 1 bananschalottenlök
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl konjak
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 1,5 msk konc viltfond
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena)

Potatis

  • 600 g potatis
  • 8 enbär
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt

Brysselkål

  • 250 g brysselkål - färsk eller fryst
  • 2 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt

Picklade lingon

  • 1 dl lingon
  • 1 msk ättiksprit (12 %)
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk vatten

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Lingon: Blanda lingonen med ättika, socker och vatten. Låt stå i rumstemperatur medan kött och tillbehör tillagas.

  2. Sätt ugnen på 150°. Putsa köttet och bryn det runtom i smör tillsammans med timjankvistarna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 58° innertemperatur, beräkna ca 20 min.

  3. Potatis: Skala potatisen. Skiva den tunt. Skölj potatisen noga i kallt vatten och torka den i en ren kökshandduk. Krossa enbären och finhacka dem. Stek potatisen i smör tills den fått fin färg. Strö över enbären och krydda med salt. Lägg potatisen i en ugnssäker form och ställ den i ugnen bredvid köttet. Tillaga ca 15 min.

  4. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en kastrull ca 2 min. Häll på konjaken och låt koka upp. Tillsätt grädde, vatten och fond och låt sjuda ca 10 min. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner redningen i såsen.

  5. Brysselkål: Ansa eller tina brysselkålen. Skär den i halvor. Stek brysselkålen i smör, färsk ca 10 min fryst ca 5 min. Strö över sockret och låt det karamelliseras under omrörning. Krydda med salt.

  6. Skär köttet i skivor. Mixa såsen slät och skummig med mixerstav. Servera köttet med sås, potatis, brysselkål och lingon. Garnera med timjan.

Vad tyckte du om receptet?