Scones till afternoon tea

Scones med grädde och sylt är en riktig klassiker!
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 75 g smör - kylskåpskallt
  • 1 msk socker
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk - ca
  • 0,5 dl tranbär - torkade, mjuka
  • mjöl - till utbakningen

Till servering

  • 2 dl grädde
  • sylt - köpt eller hemlagad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Sikta mjölet och häll det i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt bakpulver och mixa ihop. Tillsätt smöret, skuret i bitar och mixa till smulig deg. Mixa i sockret. Tillsätt ägget blandat med mjölken och kör till en smidig deg, späd eventuellt med lite mera mjölk om det behövs.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in tranbären. Kavla eller platta ut degen till en ca 2 centimeter tjock kaka. Ta ut 6-8 rundlar med kakmått, 7-8 centimeter i diameter.

  4. Lägg sconesen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 12-15 min.

  5. Servera ljumma med vispad grädde och sylt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto: Eva Hildén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!