Rättikskimchi

Rättikskimchi är en klassisk koreansk grönsaksinläggning. För att få i gång fermentringen ska burken stå framme i rumstemperatur det första dygnet för att sedan ställas i kylen. Processen fortsätter 4–6 veckor. Kimchin ska dofta friskt syrligt och aromatiskt, då har du lyckats!

Byung-Hi Lim
Byung-Soon Lim von Bergen
Rättikskimchi
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 2 kg rättika
  • 0,5 - 1 dl havssalt - grovt
  • vatten

Kimchipasta

  • dl purjolök - hackad
  • 1,5 dl gochoo garu - koreanskt chilipulver/chiliflakes (viktigt att inte kompromissa med denna ingrediens)
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk vitlök - pressad
  • 2 msk ingefära - finriven
  • 1 msk salt
  • 2 tsk fisksås - asiatisk

Gör så här

  1. Skala och skär rättikan i 2 x 2 cm stora bitar.

  2. Salta och häll på vatten så att det täcker. Låt stå i kylen 5–6 timmar eller över natten.

  3. Häll av vattnet från rättikan. Skölj av flera gånger i kallt vatten. Smaka av att den är lagom salt.

  4. Kimchipasta: Blanda alla ingredienser i en stor skål.

  5. Blanda rättika och kimchipasta. Lägg den i en burk med tättslutande lock och låt stå i rumstemperatur 1 dygn. Ställ burken i kylen. Kimchin är klar efter ca 1 vecka och håller 4–6 veckor.

Vad tyckte du om receptet?