Ratatouille – originalreceptet på den franska grönsaksröran

Den klassiska franska grönsaksröran, ratatouille, passar till en köttbit, men är också god till stekt fisk eller nykokt pasta med färskriven parmesanost.
Allt om Mat
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 1 aubergine
  • 2 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 1 paprika - gul
  • 6 tomater
  • 3 msk olivolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 2 tsk timjan
  • 2 tsk rosmarin
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk strösocker - eller rårörsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Skär aubergine, zucchini, paprika och tomater i bitar.

  2. Fräs löken i olja 2-3 min. Tillsätt aubergine, zucchini, paprika och vitlök och låt fräsa ca 5 min.

  3. Tillsätt tomater, vin, buljongtärning, örtkryddor och socker och koka sakta under lock ca 20 min. Rör om emellanåt.

  4. Koka ytterligare utan lock över starkare värme så att grönsaksröran kokar ihop och blir tjockare. Krydda med salt och peppar.

  5. Tips! Passa på att laga en stor sats ratatouille när du hittar grönsaker till bra pris, och frys in.

Här nedan hittar du också ett gott recept på ratatouille i ugn:

Ratatouille i ugn

 Recept på Timjandoftande ratatouille med aubergine, paprikor och oliver.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!