Råstekt och picklad kålrabbi med torskrygg och kräftvinägrett

Råstekt och picklad kålrabbi med torskrygg och kräftvinägrett en en välarbetad rätt. Picklad kålrabbi och råstekt dito är läckra tillbehör till den här pankobakade torskryggen.

Mattias Larsson
Råstekt och picklad kålrabbi med torskrygg och kräftvinägrett
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 4 bitar torskrygg - (à 160 g)
  • 1 tsk salt
  • 1 dl panko
  • 2 msk dill - hackad
  • 1,5 msk dillfrön - krossade
  • 50 g smör

Picklad kålrabbi

  • 1 kålrabbi
  • 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Råstekt kålrabbi

  • 1 kålrabbi - (ca 250 g)
  • 25 g smör
  • 0,5 tsk salt

Vinägrett

  • 75 g kräftstjärtar - skalade
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk gräslök - finstrimlad
  • 1,5 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • gröna salladsblad

Gör så här

  1. Picklad kålrabbi: Skala kålrabbin och skär bort nedersta cm. Skär den i 1 cm stora tärningar. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Lägg ner kålrabbin, koka ca 1 minut. Låt kålrabbin kallna i lagen.

  2. Vinägrett: Hacka kräftorna. Skala och finhacka löken. Blanda samtliga ingredienser.

  3. Sätt ugnen på 175°. Krydda torsken med salt. Lägg den i en ugnssäker form. Blanda panko med dill och dillfrö och lägg ovanpå torskbitarna. Klicka över smör. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min till 52° innertemperatur.

  4. Råstekt kålrabbi: Skala kålrabbin och skär bort nedersta cm. Skär den i 4 skivor. Stek kålrabbin i smör ca 3 min på varje sida. Salta.

  5. Lägg upp kålrabbiskivorna på tallrikar. Lägg på torskbitarna. Toppa med kräftvinägrett, picklad kålrabbi och gröna blad.

Vad tyckte du om receptet?