Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Äppelpaj med citron

Recept på äppelpaj med rårivna äpplen och citron är en riktigt saftig och knäckigt seg paj som smakar ljuvligt.
Äppelpaj med citron
Äppelpaj med citron
Äppelpaj med citron
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 150 g smör
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg

Fyllning

  • 4 äpplen - medelstora
  • 1 citron
  • 1 dl hasselnötter
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg

Tillbehör

  • vaniljsås - vaniljglass eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Nyp ihop mjöl, smör, socker och vaniljsocker till en smulig massa. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt degen vila i frysen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  2. Tryck dit aluminiumfolie runt kanten på pajformens insida så att degen inte glider ner när degen förgräddas. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Ta ut pajen, ta bort folien och grädda ytterligare 5–10 min.

  3. Fyllning: Kärna ur och riv äpplena grovt på rivjärn, det går fint att låta skalet vara kvar. Lägg rivet i ett durkslag och låt rinna av. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Hacka nötterna.

  4. Rör smör och socker krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner de rivna äpplena, citronskal och hasselnötter.

  5. Häll fyllningen i pajskalet, grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. Servera pajen ljummen med vaniljsås eller glass.

Vad tyckte du om receptet?