Rårakor med löjrom i plättlagg

Precis så här serverar vi rårakor med löjrom på Lilla Ego - direkt i plättlaggen - säger Tom Sjöstedt, en av Lilla Egots två ägare.
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 400 g potatis
  • 75 g smör
  • 0,5 tsk salt

Ingredienser

  • 0,5 dl citron - pressad
  • 0,5 dl vatten
  • 2,5 msk strösocker
  • 1 msk agar agar
  • hushållsfärg - ev gul

Tillbehör

  • 3 dl gräddfil
  • 0,5 silverlök
  • 120 g löjrom - gärna från Bottenviken

Garnering

  • 0,5 dl körvel - plockad
  • 0,5 dl dill - plockad

Gör så här

  1. Häll gräddfilen i ett kaffefilter och låt rinna av i kylen ca 6 timmar, men gärna över natten.

  2. Citrongelé: Sila och värm ­citronsaften. Koka upp vatten, socker, agar-agar och hushållsfärg. Tillsätt citronsaften och låt koka upp på nytt. Häll vätskan i en form klädd med plastfilm, ca 8 cm i diameter, och låt stelna i kylen ca 2 timmar.

  3. Skala och riv potatisen. Krydda med salt. Krama ut stärkelsen. Smält smöret och låt det stå ca 5 min så att det klarnar. Stek ca 16 gyllenbruna rårakor av ­potatisen i det klara smöret i en ­plättlagg ca 2 min på varje sida.

  4. Skala och skär löken i tunna ­ringar. Skär citrongelén i små ­kuber. Lägg gräddfil på tallrikar och toppa med lök. Lägg löjrommen i en liten spritspåse. Servera till rårakorna med gelé, körvel och dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!