Rårakor med kallrökt lax

Recept på rårakor med kallrökt lax och sockersaltad rödlök. Om det bara finns färskpotatis i butik så ta bakpotatis till den här rätten, de brukar finnas året om.

Sophie Berlin
Rårakor med kallrökt lax
Foto: Ulrika Pousette

Rårakor med kallrökt lax och sockersaltad rödlök

  • 1 kg potatis
  • 1 msk salt
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 2 krm strösocker
  • 2 msk rapsolja

Tillbehör

  • 400 g kallrökt lax - i tunna skivor
  • 2 dl gräddfil
  • 80 g babyspenat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Skala och riv potatisen på grova delen av rivjärnet. Krama ut så mycket vätska som möjligt. Blanda med 1 msk salt och peppar.

  2. Skala och skiva löken tunt, gärna på mandolin. Lägg löken i kallt vatten ca 5 min. Låt löken rinna av. Pressa 1 tsk citronsaft och skär resten av citronen i  klyftor. Blanda löken med citronsaft, 1 krm salt och socker.

  3. Platta ut lite av potatisen till plättar i en stekpanna med släpp-lätt-beläggning och stek dem i olja i omgångar ca 4 min på varje sida.  Häll rårakorna varma i ugnen tills all potatis är stekt.

  4. Servera rårakorna med sockersaltad lök, lax, gräddfil, spenat och citronklyftor.

Vad tyckte du om receptet?