Rårakor med kallrökt lax

Recept på rårakor med kallrökt lax och sockersaltad rödlök. Om det bara finns färskpotatis i butik så ta bakpotatis till den här rätten, de brukar finnas året om.
Sophie Berlin
Foto: Ulrika Pousette

Rårakor med kallrökt lax och sockersaltad rödlök

  • 1 kg potatis
  • 1 msk salt
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 2 krm strösocker
  • 2 msk rapsolja

Tillbehör

  • 400 g kallrökt lax - i tunna skivor
  • 2 dl gräddfil
  • 80 g babyspenat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Skala och riv potatisen på grova delen av rivjärnet. Krama ut så mycket vätska som möjligt. Blanda med 1 msk salt och peppar.

  2. Skala och skiva löken tunt, gärna på mandolin. Lägg löken i kallt vatten ca 5 min. Låt löken rinna av. Pressa 1 tsk citronsaft och skär resten av citronen i  klyftor. Blanda löken med citronsaft, 1 krm salt och socker.

  3. Platta ut lite av potatisen till plättar i en stekpanna med släpp-lätt-beläggning och stek dem i olja i omgångar ca 4 min på varje sida.  Häll rårakorna varma i ugnen tills all potatis är stekt.

  4. Servera rårakorna med sockersaltad lök, lax, gräddfil, spenat och citronklyftor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!