Rårakor med stekt fläsk

Recept på klassiska rårakor med fläsk. Det kryddiga fläsket passar fint till potatisen. Små omeletter är ett gott alternativ till rårakorna.

Rårakor med stekt fläsk
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 300 g rimmat fläsk
  • 3 msk soja - japansk
  • 2 msk honung
  • 1,5 tsk ingefära - mald
  • 1 gurka - liten
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • rapsolja
  • 1,5 msk strösocker
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Skala och riv potatisen grovt. Krama ut så mycket vätska som möjligt. Blanda i 1 tsk salt och 2 krm peppar.

  2. Platta ut hälften av potatisen i 2 tsk olja i en stekpanna med släpp-lätt-beläggning och stek ca 5 min på varje sida. Vänd med hjälp av ett stort lock. Håll rårakan varm i ugnen. Gör likadant med resten av potatisen.

  3. Skiva gurkan tunt med osthyvel. Blanda med 1 msk vinäger, 1 1/2 msk socker och 1 krm salt.

  4. Strimla fläsket och stek det i 1/2 msk olja ca 3 min. Blanda soja, honung och ingefära och häll ner i pannan. Låt puttra ca 3 min.

  5. Servera rårakorna med fläsk, picklad gurka, thaibasilika och sallad.

Vad tyckte du om receptet?