Rårakor med bacon och lingoncrème

En frasig, god rätt som är mycket lätt att laga.
Råkakor med bacon och lingoncrème
Råkakor med bacon och lingoncrème Foto: Magnus Skoglöf

Råkakor med bacon och lingoncrème

  • 8 - 10 potatisar - (800 g)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk smör
  • 2 pkt bacon - (140 g)

Lingoncrème

  • 2 dl crème fraiche - lätt
  • 2 msk rårörda lingon

Tillbehör

  • 2 morötter
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk balsamvinäger

Gör så här

  1. Lingoncrème: Blanda ihop crème fraîche och lingon. Ställ kallt.

  2. Skala och riv morötterna. Blanda dem med olja och vinäger.

  3. Sätt ugnen på 100 grader. Skala potatisen och lägg den i kallt vatten. Riv hälften av potatisen på ett rivjärn. Blanda med hälften av saltet och pepparen. Hetta upp hälften av smöret i två stekpannor. Platta ut potatisrivet i pannorna och stek dem ca 5 min på varje sida. Ta upp och lägg rårakorna på ett ugnssäkert fat. Håll dem varma. Riv och stek resten av potatisen på samma sätt.

  4. Stek baconskivorna i en stekpanna utan fett. Låt rinna av på hushållspapper.

  5. Servera rårakor och lingoncrème med bacon och morötter.

  6. Tips: Gör små rårakor av potatisen om du tycker det är lättare. Välj rökt skinka i stället för bacon om du vill få en magrare rätt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!