Ramen - grundrecept med nudlar, fläsk och kyckling

Ramen är en japansk snabbmatsrätt som kommer starkt på svenska restauranger. En riktigt bra buljong och goda nudlar är grunden till en god ramensoppa.
En riktigt bra buljong och goda nudlar är grunden till en god ramensoppa.
En riktigt bra buljong och goda nudlar är grunden till en god ramensoppa. Foto: Ulrika Pousette

Shoyu ramen grundbuljong

  • 1 bit kombualg - (ca 15 cm)
  • 0,5 dl bonitoflingor
  • 400 g fläskkarré - med ben eller revben
  • 1 kyckling - hel (1,2 kilo)
  • 1 purjolök
  • 5 cm ingefära - skivad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1,5 l vatten

Smaksättning

  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk sesamolja

Tillbehör

  • ramennudlar - eller andra nudlar

Topping

  • protein - t ex kött, kyckling, ägghalva 
eller tofu
  • grönsaker - t ex spenat, mung-bönsgroddar, sockerärter, majs, sojabönor, strimlad 
salladskål eller kimchi
  • sesamfrön - rostade eller furikake

Gör så här

  1. Koka grundbuljongen av kombu, bonitoflingor, putsat fläskkött med ben, kycklingskrov och purjolök. Skär bort bröst- och lårfiléer från kycklingen och använd till en annan rätt (håller 
i kyl till nästa dag eller i frys ca 6 månader).

    Foto: Ulrika Pousette

  2. Ansa och skär purjolöken i bitar. Lägg ner purjo, kombualg, bonitoflingor, kött och kycklingskrov, ingefära och vitlök i en gryta. Salta och häll på vatten.

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Sjud på låg värme under lock 4–5 timmar. 
Med tryckkokare tar det ca 35 min.

    Foto: Ulrika Pousette

  4. Sila buljongen först i ett durkslag och sedan 
i en finmaskig sil. Är det mycket fett på ytan kan en del tas bort med en sked. Ta inte bort allt; i fettet finns mycket smak. Plocka köttet från kycklingens bröst och vingar. Skiva fläskköttet

    Foto: Ulrika Pousette

  5. Blanda en smaksättning av soja, risvinäger och sesamolja. Vill man göra en miso ramen tillsätter man i stället misopasta.

    Foto: Ulrika Pousette

  6. Smaka av buljongen med smaksättningen. 
Lägg nykokta nudlar och kött i skålar. Toppa med grönsaker som läggs i grupper. Häll på het buljong. Strö över sesamfrön eller furikake.

    Foto: Ulrika Pousette

Buljong från grunden

Med en buljong lagad från grunden utan tillsatser som glutamat och smakförstärkare kommer man långt.

Grundbuljongen i det här receptet är med kyckling och fläsk. Kombualg och bonitoflingor ger naturlig umamismak. Som smaksättning i en shoyu ramen tillsätts exempelvis soja, i en miso ramen misopasta.

 

Ramen – rätt ingredienser:

• Kombu eller kelp är en alg som har en ­hög halt av naturlig glutamat. Används även i kinesisk och koreansk matlagning.

• Bonitoflingor eller katsuobushi är tunna ­flagor av rökt torkad tonfisk. De ger mild ­röksmak och umamismak.

• Risvinäger av bra kvalitet har fyllig smak med mild syra och aningen sälta.

Ingredienserna finns i asiatiska livsmedelsbutiker och på nätet, till exempel japanshop.se och japanskmat.com.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!