Räksallad med saffrans- och chilivinägrett

Räksallad med saffrans- och chilivinägrett passar bra på picknick. Räkor, fänkål och vinägrett i kombination påminner om skaldjurssoppa.

Räksallad med saffrans- och chilivinägrett
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 200 g räkor - skalade
  • 150 g grön sparris
  • 50 g fänkål
  • 1 krm salt
  • 4 rädisor
  • 50 g mâchesallad

Vinägrett

  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 tsk rårössocker
  • 1 krm saffran
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm salt
  • 3 msk olivolja

Garnering

  • citronklyftor
  • dill

Gör så här

  1. Vinägrett: Skala och riv vitlöken på rivjärn. Blanda vitöken med citronsaft, socker, saffran, chiliflakes och salt. Vispa i oljan.

  2. Ansa och skär sparrisen i bitar. Koka den i lättsaltat vatten ca 1 minut. Spola av sparrisen med kallt vatten och låt rinna av.

  3. Ansa och finstrimla fänkålen, gärna på mandolin. Blanda fänkålen med salt. Ansa och skiva rädisorna.

  4. Fördela sallad, sparris, fänkål, rädisor och räkor i burkar med lock. Toppa med citronklyftor och dill. Ta med salladen på picknick och servera med vinägretten.

Vad tyckte du om receptet?