Räksallad med melon, feta och tahinidressing

Recept på räksallad med melon, feta och tahinidressing. En matig sallad där de sojarostade nötterna blir pricken över i:et.

Cecilia Hagerling Larsson
Räksallad med melon, feta och tahinidressing
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2,5 dl svart ris
  • 500 g vattenmelon
  • 300 g räkor i lag
  • 150 g fetaost
  • 2 polkabetor
  • 80 g mixsallad
  • 40 g ärtskott

Tahinidressing

  • 60 g tahini (sesampasta)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk citron - pressad
  • 3 msk vatten
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk honung

Sojarostade valnötter

  • 100 g valnötter
  • 1 msk japansk soja

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt riset kallna.

  2. Skär bort skalet och ta ut eventuella kärnor ur melonen. Skär fruktköttet i bitar. Låt räkorna rinna av. Tärna osten. Skala och hyvla polkabetorna tunt, gärna på mandolin.

  3. Dressing: Blanda ihop alla ingredienser i en skål till en jämn dressing. Tillsätt mer vatten om dressingen blir för tjock.

  4. Sojarostade valnötter: Sätt ugnen på 175°. Blanda valnötter och soja på en plåt med bakplåtspapper. Rosta nötterna mitt i ugnen i 10–15 min. Rör om en gång under rostningen.

  5. Lägg melonen i botten på picknickburkar. Fyll på med räkor, ris, salladsblad, fetaost, polkabeta och ärtskott. Ta med dressingen och nötterna i separata burkar och servera till salladen på plats.

Vad tyckte du om receptet?